perjantai 27. helmikuuta 2015

Leipä ja vilja

Uskomattoman monenlaista ruokaa ihminen voi syödä. Ruohoa ei voi syödä sellaisenaan, mutta siitä voi puristaa mehua juotavaksi.

Lihaa voi syödä ja melkien mitä vain orgaanista jossain muodossa. Ihminen on totisesti ravintoketjun loppupäässä.

Syötävät tuotteet ruoansulatus pilkkoo ravinteiksi. Energiaa tuottavia ravinteita ovat proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat. Vitamiinit ovat solujen rakentamiseen ja aineenvaihduntaa edistämään tarvittavia ravinteita.

Leipä... mmm... ruisleipä, jota meillä on leivottu paastonkin aikana, on niin herkullista, että sitä tulee syötyä joskus liikaa. Leipätiedotuksen mukaan viljatuotteita olisi hyvä syödä 6-9 annosta vuorokaudessa. Puurot, pastat ja riisi kuuluvat tähän sarjaan.

Paastojuomatkin sisältävät viljaisan vaihtoehdon. Ann Wigmoren kehittämä uudistavaksi juomaksi kutsuttu hapanviljamehu on erinomainen aamujuoma. Juoma valmistetaan hapattamalla idätettyä viljaa. Luonnollinen maitohappoprosessi irrottaa ja muokkaa viljasta saatavia ravinteita. 

Uudistavasta juomasta ei syödä viljan ituja, mutta juodaan hapatettu liotusvesi. Kyseessä on siman kaltainen kirpeä juoma ilman makeutusta. Jos siihen lisää hunajaa ja sitruunaa, siitä tulee terveellinen simaa vastaava juoma.

Elsa Ervamaan (1983) mukaan uudistava juoma sisältää paljon vehnäniduista liuenneita solunrakennnusaineita: entsyymejä, kaikkia B-ryhmän vitamiineja sekä E- ja C- vitamiineja. Uudistavan juoman erinomaisuus perustuu ennen muuta sen suolistoa suojaavaan vaikutukseen.

Aamujuomista parhaat. Uudistava juoma ja vehnänorasmehu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti