Riittämätön ravinnonsaanti saa aikaan kudoksiin sitoutuneen energian käyttöönoton. Ihminen tarvitsee energiaa koko ajan aivojen, lihasten, sydämen, maksan ja muiden elinten toimintaan. Tätä kutsutaan perusaineenvaihdunnaksi. Kunto-plus lehden laskurin mukaan oma kulutukseni levossa on noin 1887 kcal.
Jos ravinnosta saan vuorokaudessa 350 kcal verran energiaa, loput 1500 kcal elimistö tuottaa vararavinnosta.
Asiantuntijat varoittavat paaston epäterveellisistä seurauksista. Ongelmaksi koetaan mm. lihasten proteiinin pilkkominen energiaksi. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että keho alkaa syödä lihaksia vasta sen jälkeen, kun rasvakudokset loppuvat. Niinpä suurimmalla osalla ihmisiä ei ole pelkoa lihasten nopeasta surkastumisesta.
Ravitsemusasiantuntijat toistuvasti varoittavat, ettei paaston terveysvaikutuksia ole todistettu. Ei liene todistettu päinvastaistakaan, sitä että järkevästi toteutetusta paastosta olisi haittaa ihmisen terveydelle.
Keskivartalon lihavuus yhdistyneenä kohonneeseen verenpaineeseen, kolesteroliin ja verensokeriin huolestuttaa. Ilmiötä kutsutaan metaboliseksi oireyhtymäksi.
Logiikkani mukaan järkevä paastoaminen on terveellistä, koska se luultavasti vaikuttaa myönteisesti kaikkiin edellä mainittuihin terveysriskeihin.
Yli kolmasosalla aikuisista miehistä on metabolinen oireyhtymä. Lähde: Duodecim terveyskirjasto
Vyötärölihavuutta mitataan mittanauhalla. Lukeman pitäisi miehillä jäädä selvästi alle 100 cm. Muut arvot selviävät laboratoriokokeissa. Katsotaan miten äijän käy.
Tässä kirjoitin paaston siitä ulottuvuudesta, jota voidaan ilmaista numeroilla. Vähintään yhtä tärkeitä paaston edetessä ovat ne tunneprosessit, joita ei voi ilmaista numeraalisesti eikä kovin hyvin edes verbaalisesti.
Paastoajan energianlähteitä. Vehnänoraasta puristettava mehu on parasta. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti